صنایع غذایی، مجموعه ای از فعالیت های صنعتی که در راستای تولید، فرآوری و تبدیل، بسته بندی، توزیع و مصرف مواد غذایی انجام می پذیرند را، شامل می شود. مواد اولیه مورد استفاده در صنایع غذایی، عمدتاً منشاء گیاهی یا حیوانی دارند و طی فرآیندهای مبتنی بر کشاورزی، دامداری و ماهیگیری تولید می شوند. لازم به ذکر است که بهره گیری از افزودنی های متنوع طی مراحل تولید و فرآوری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. امروزه استفاده از نانو ذرات سیلیس کلوئیدی، به دلیل دارا بودن خصوصیات منحصر به فرد، مورد توجه بسیاری از صنعتگران قرار دارد. نانو سیلیس کلوئیدی دارای کاربردهای متنوعی در صنایع غذایی است که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهد شد.
نانو سیلیس کلوئیدی به عنوان یک عامل ضد کلوخه شدن در تهیه محصولات غذایی پودری نظیر ادویه جات کاربرد دارد. ذرات نانو سیلیس با جذب رطوبت از کلوخه شدن پودرها جلوگیری می کنند و روان بودن آنها را بهبود می بخشند.
نانو سیلیکای کلوئیدی به عنوان یک عامل شفاف کننده در نوشیدنی هایی نظیر آبمیوه استفاده می شود. این ماده با جذب ناخالصی ها و ذرات معلق کیفیت ظاهری این محصولات را بهبود می بخشد.
نانو ذرات سیلیس کلوئیدی را می توان با گونه های فعال زیستی نظیر ویتامین ها، مواد معدنی یا آنتی اکسیدان ها عامل دار کرد و بدین ترتیب سیستم های نوینی برای تحویل مواد مغذی طراحی نمود. این سیستم از تخریب گونه های فعال زیستی طی فرآیند هضم جلوگیری می نماید.
البته توجه به این نکته ضروری است که سیلیس کلوئیدی مورد استفاده در صنایع غذایی باید استانداردهای نظارتی سازمان غذا و دارو را دارا باشد.